Jag läste en fantastiskt blogg post i The Cronicle of Higher Education av Gina Barreca igår när jag låg och oroad mig för vilka frågor jag kommer att få på mitt slutseminarium. Gina skriver i sin roll som handledare och texten är riktad till en doktorand som skall ha sin disputation dagen efter. Det är en klok text om att tro på att man är experten och redo att prata om sitt projekt.

Det bästa tipset som jag tycker Gina ger inför disputation eller slutseminarium är följande:

“Remember that you’ve earned the right to be considered the expert in the room. When you started writing about this topic, I knew more about it than you did. Now you know more than I do. That’s exactly how it’s meant to work: Because of the research, the scholarship, the thinking, the writing, and the time you’ve put into your dissertation, you are the one person who can answer with authority the questions we’ll ask. Show everybody in the room evidence of that authority. Enjoy the sense of mastery; let us see how at ease you are with your subject.” (From So You’re defending your dissertation Tomorrow!)

Läs gärna hela inlägget. Det ger perspektiv och det behövs i dessa dagar.