Det här inlägget handlar om begrepp. Inom akademin handlar det mycket om begrepp och om vad man underförstått antas tycka genom att använda ett visst begrepp.

Efter att jag skrivit en reflektion kring det som hände i Husby för ca en vecka sedan blev frågan om begrepp genast aktuell igen.

I mitt inlägg använde jag ordet ‘utanförskap’ och trots att jag försökte driva tesen att vi inte ser det rasistiska och klassade strukturerna som skapar ilska så gjorde begreppet ‘utanförskap’ att jag blev avfärdad av speciellt en person som jag bryr mig mycket om.

Utanförskap signalerar en känsla och har används mycket av liberala debattörer ficka jag höra. Genom att använda ordet så skriver man in sig i en diskurs som riktar fokus från strukturer mot aktörer. Det är ju precis tvärt emot vad innehåller i inlägget försökte argumentera. Jag tänkte nog i min enfald mig att det måste kunna finna strukturellt utanförskap också där system skapar utanförskap och som till slut gör människor galna. Men begreppet gjorde våld på innehållet. Det ska jag försöka undvika framöver.

Jag vill med detta inlägg inte ta tillbaka det jag sa och tror jag lärt mig en läxa. Inom akademin är vi noga med att definiera våra begrepp innan vi använder dem. Ska bli bättre på att göra det även här.

Tack M för feedback!