Så nu var det ute.

Det började ett samtal om #medvilkenrätt och om att någon borde göra något inom akademin. Två veckor efter denna mörka måndagskväll den 13 november 20.33 är #akademiuppropet ute till allmän beskådan.  En hemlig grupp och ära kvinnliga vänner i akademin lades till. Med posten “Tack för att ni är med och bryter tystnaden” öppnades ett lock. Vänner lade till vänner som lade till vänner. Vi startade ett uppror. En e-post startades. Kanske inte alla ville dela erfarenheter i gruppen.

Vi hoppades skulle bli några stycken. Vänner, bekanta inom akademin hörde av sig och frågade om de kunde hjälp till på något sätt. Tills slut var vi 8 personer i admingruppen och och vi fokuserade på att godkänna nya medlemsförfrågningar. Först var vi restriktiva. Googlade och försökte se om de var anställda inom akademin. Det blev svårare ju fler som ville vara med. Någon hjälpte till att börja arbetet med namninsamlingsformulär. Jag tror ingen av oss visst vad vi gav oss in på. Jag visst det i alla fall inte och tur var väl det för hade jag vetat hade jag inte vågat. I admintråden kallade vi oss internetsufragetter lite på skoj. Så här i efterhand känns det faktiskt som att vi är just det.

Vittnesmål från utsatta kvinnor inom akademin började komma in och många fler än de direkt utsatta kvinnorna som arbetade, hade arbetat eller varit studenter i akademin ville vara med och diskutera sexuella trakasserier och sexism inom akademin och vad som behövde göras. Vissa valde att dela berättelser och förslag på förändring direkt i gruppen. Andra valde att skicka dem med e-post. Sedan börjande journalister kontakta oss i admingruppen. Vi sa att vi skulle återkomma när vi hade gått i genom berättelserna och de lät oss hållas. Tillsammans med de andra internetsufragetterna tog vi beslut om hur vi skulle gå vidare, vad vi skulle heta, vem som skulle få vara med, var vi ville publicera och vem som skulle göra vad  allt efter att gruppen ökade i medlemsantal och även fast vi kanske inte gjorde allt helt korrekt från början så gjorde vi det bästa vi kunde. Till slut kunde vi inte kontrollera gruppen. Den levde sitt eget liv. Tack alla som var med.

Nu är gruppen stäng för att säkra sekretess och uppropet ute. Många var ledsna när vi stängde den och vill att den skulle vara kvar men vi kände att gruppen spelat ut sin roll som forum för just detta upprop. Trots att många i stridens hetta vill dela sina berättelser så ville vi ta ansvar för vad vi startade. Därför avslutade vi det också. Vi satt då igen på kvällar och nätter och raderade varje medlem för hand. Det var terapeutiskt för oss och vi tänkte hela tiden. Tack för att ni var med denna resa. Många har skrivit under upproper men vissa kanske inte hann. Namninsamlingen är öppen ett tag till om man vill skriva under.

Frågan om sexuella trakasserier och sexism inom akademin och inom andra branscher är en viktig fråga. Akademin, som andra av samhällets organisationer, inte ett slutet system. Akademin idag har en lång historia, vilar på gamla traditioner – många bra men också många dåliga. Den är uppbyggd för att vara stabilitet och hierarkisk.  Akademin är också stelbent och maktstrukturer som finns i samhället sitter även i denna kontexts väggar. Vi var således inte förvånad av de berättelser som kvinnor delade med sig av, vi var heller inte förvånad över att det finns berättelser från alla discipliner, funktioner, platser och bland kvinnor i alla åldrar. Vi var bara förfärad och ledsen att det var så många och att vi inte kommit längre. Akademin är också bygd på idén på logiskt tänkande. Kanske är det just det senare som kommer att göra att det logiska är nu att ta tag i denna fråga på riktigt och sätta stopp för detta.Samtidigt är akademin en plats för problematiserande, paradigmskiften och omkullvälta hypoteser så kanske är detta början på något stort. Kvinnor har ännu en gång gått samman men denna gång på nätet och organiserat sig för att återigen säga att nu får det vara nog och #akademiuppropet är förhoppnings bara början.

Fördelningen bland de som skrivit på uppropet är spridd vad gäller både ålder, plats i Sverige, disiplin och funktion inom akademin. Här är några diagram som visar denna spridning.

*skillanderna i antal svar handlar om att vissa inte svarat på alla frågor.

Tack alla som var med och stöttade, hejade på och kom med förslag men speciellt… Ett stort varm och systerligt tack till alla ni utsatta kvinnor som delade med er av era berättelser. Det är era berättelser vi andra backar och utan dessa berättelser hade inte uppropet blivit en lika stor käftsmäll. Ni är våra verkliga internetsufragetter!

Ikväll publicerades en del i SvD.

#akademiuppropet